sozler-slayt2

Bergama tarım açısından Ege Bölgesi içinde pamuk ve zeytinden dolayı çok önemli bir yere sahiptir. Bergama’da 1.688 km2 toplam alanının 45.396 hektarı tarıma elverişli ekilebilir alanları oluşturmaktadır. Tarım alanının toplam alana oranı % 27’dir. Bu alanın 1840 hektarında meyvecilik, 2924 hektarında sebzecilik, 1326 hektarında bağcılık, 6950 hektarında zeytincilik, 2 hektarında narenciye ve 2 hektarında seracılık yapılmaktadır. Arazinin 14242 hektarında ise hayvancılık yapılmakta, kalan kısmı olan 68310 hektarı orman, 20000 hektarı çayır-mera ve 35094 hektarı ise elverişsiz alandır. Bergama’da ekilebilir alanların % 80’i küçük işletmelerden meydana gelmekte bu sayı miras ve diğer sebeplerden dolayı her geçen çoğalmaktadır. Bölgedeki tarım alanlarının dağılımı: 500 dekardan fazla işletme sayısı 21, 200-500 dekar arası 173, 200-100 dekar arası 636, 50-100 dekar arası 1.710, 1-50 dekar arası işletme sayısı 8.705 civarındadır. Toplam 11.245 adet tarım işletmesi bulunmaktadır.

Bölgenin coğrafi durumu tarımsal açıdan oldukça elverişlidir. İklim tarım için uygun olup son yıllardaki yağış yetersizliği nedeniyle bazı ürünlerde rekolte düşüklüğüne neden olmuştur. Bergama’nın, yıllık genel yağış ve ısı ortalaması, kullanılan teknikler, gübreleme ve çiftçinin tarımsal alanda sürekli kendisini yenilemesi nedeniyle birim başına alınan ürün ülkemiz ortalamasının üstündedir. Alınan ürünler pamuk 300 kg/dekar, buğday 300 kg / dekar, tütün 75-100 kg / dekardır. İlçemizin genel olarak ekonomik potansiyelini tarımsal sanayi ürünleri oluşturmaktadır.